Сняг в планините точно седмица преди да настъпи астрономическото лято. 10 от първите 15 дни на този юни са дъждовни.

Рано сутринта силен снеговалеж и снежна покривка. Температурата при хижата на Седемте Рилски езера  е  0  градуса. Няколко часа по-късно сняг почти няма, а температурата вече 10 градуса .

Подобна е ситуацията и на връх Мальовица, където на 1960 м надморска височина всичко е потънало в сняг, а малко по-ниско - всичко е зелено.

„Веднъж на 5-6 години се случва да вали сняг. За 30-годишен период на Мусала примерно винаги е имало сняг на всяко едно десетдневие“, обясни климатологът проф. Георги Рачев. 

Въпреки това данните показват - с всяка година става все по-топло. Като миналото лято температурите са били с градус по-високи от средното за 20. век.

Но проф. Георги Рачев признава, че към момента средните температури са по-ниски от обичайното. 

„Специално за периода до 1998 година назад. Толкова студен юни не е имало. Най-студения ден беше 1 юни. Тогава в София средната денонощна температура едвам достигна 10 градуса“, обясни Рачев.

От Националния институт по метеорология и хидрология обясняват за причината за лошото време през последните дни.

„Циклонът се избутва и постепенно ще се затопля. Изнася се на изток. После пак ще се върне в страната. До края на месеца не можем да обещаем, че ще има сух период някъде из страната“, обясни синоптикът Анастасия Кирилова. 

Най-ниската температура, отчетена у нас е в Трън – 2,5 градуса. В планините рекордът е – 12 - на връх Мусала.

Въпреки дъждовния дотук юни синоптиците обещават много слънце от юли.