Прокурорският син Васил Михайлов остава под домашен арест, реши Софийският районен съд тази вечер. 

Според магистратите няма категорични и безспорни доказателства да е напуснал адреса, както и няма експертиза на записите от камерите. Според съда той е бил в питейното заведение точно преди да се установи на адреса, а не след това. Прокуратурата отказа коментар.

След ексклузивните репортажи на bTV за прокурорския син от Перник - той се изправи днес пред съда. Пред магистратите той самият заяви, че действително е нарушавал домашния си арест. Казва, че го е направил само веднъж и от суеверие.

По думите му, излязъл е за около минута до питейно заведение, за да вземе ключовете си, които бил оставил там още преди да бъде арестуван. Той добави, че съжалява за интервюто си само пред bTV заради последствията за него в този момент.

От прокуратурата съобщиха, че докато е бил в ареста няколко пъти Васил Михайлов е участвал в сбивания.

По наша информация Васил Михайлов е нарушил мярката си неотклонение пет пъти –  за между 7 и 40 минути, а от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ съобщили това на полицията с три дни закъснение.

За седмицата, в която Васил Михайлов е под домашен арест, проследяващата му гривна е отчела, че е излизал от дома си неведнъж, показва проверката на правосъдното министерство и прокуратурата.

„Към настоящия момент, според събрани свидетелски показания, е установено, че същият е посетил питейно заведение, което е в близост до неговия дом“, съобщи Георги Иванов, наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура.

Заради всичко това от прокуратурата поискаха прокурорският син да се върне обратно зад решетките.

„За нас прокурорите няма значение длъжността на даден обвиняем, неговите родствени връзки или социалният му статус. Единствените важни неща за нас са законите и моралът“, допълни Георги Иванов.

Колкото до контрола над Васил Михайлов спазва ли домашния си арест – от полицията за седмица са направили 39 проверки на адреса му. Бил е там винаги. Със закъснение разбрали, че гривната му показва, че в други случаи той е излизал.

„Информация беше дадена на 1-ви за предходни три дни, няма как да реагираме като първо ние не знаем какво е това и второ – минали са часове, а може би и дни“, обясни ст. комисар Стоян Млеканов, директор на ОДМВР – Перник.

„В момента се прави проверка защо това се е случило и какви са били предприетите действия от страна на служителите, които го наблюдават. Очаквам резултатите й в съвсем скоро време“, отбеляза Крум Зарков, министър на правосъдието.

А главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на бащата на Васил – Бисер Михайлов.

„С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от град Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност“, каза Иван Гешев.

Бисер Михайлов днес не отговори на обажданията ни.