Нарушения при спирането на ефира на Националното радио, установи Върховната касационна прокуратура. 

Безпрецедентно програма "Хоризонт" замлъкна за 5 часа в петък, 13-ти.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е имало профилактика на студийния комплекс, нито технически проблем, който да я налага. Не е имало и проблем с предавателите - само три са били в профилактика, планирана миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Спирането на излъчването е било инициирано от техническия директор на радиото, без знанието на генералния, са установили още магистратите.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е имало нужда от профилактика на студийния комплекс в националното радио и тя не е правена, според доказателствата на държавното обвинение

Не е имало и проблеми с предавателите. Не е имало и проблеми с оптичния кабел.

Снимка: btvnovinite.bg

Така, че инициатор на спирането на Хоризонт за 5 часа е техническият директор на радиото, според според всички събрани от прокуратурата доказателства.

На 11 септември техническият директор уведомява генералния, че цитирам е "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на програма "Хоризонт"". Без да съобщава, че ще се спре излъчването. И генералният директор поставя резолюция  "Да" на документа.  Днес той избра да говори само в ефира на радиото, което ръководи.

 "Това, което знам от г-н Пламен Костов е, че ние имаме технически проблеми , които са сериозни…Не мога да кажа, че има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим по-назад", посочи Светослав Костов, генерален директор на БНР.

Снимка: btvnovinite.bg

На 12 септември техническият директор пише до компанията, отговорна за разпространението на сигнала, да го спре на 13-ти. Уведомява и ръководителят на Централната апаратна, съобщение се появява и на сайта на радиото.

А на  13-ти септември уведомява генералният директор,  че е възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на "Хоризонт". 

Снимка: btvnovinite.bg

"Крайният извод от проверката е, че всъщност не е била излъчвана програма, но техническа възможност за излъчването на тази програма е имало", обясни главният прокурор Сотир Цацров. 

Генералният директор няма да подава оставка. Изработват се критерии за избор на нов директор на "Хоризонт". А заради спирането на програмата, комисията за регулиране на съобщенията ще образува административно наказателно производство срещу радиото.