„Ще настояваме ДАНС и полицията да положат усилия да издирят всички нелегални мигранти, превозвани в автобуса убиец, с който бяха прегазени двамата полицаи в Бургас, защото са важни за делото“.

Това каза наблюдаващият прокурор Димитър Узунов по делото за смъртта на полицаите, загинали при гонка с мигранти през лятото на 2022 г.

„Тактика на защитата е да поиска призоваването на всички 111 свидетели“, каза адвокатът на обвиняемия Омар Аднан - Калин Янев.

Защитата настоява, че катастрофата е неумишлена.

„Клиентът ми твърди, че е бил непълнолетен по време на извършването на деянието, деянието не е умишлено. Омар е направил спасителна маневра, завиване на дясно, затова ще пледирам, че е действал по непредпазливост", заяви още адвокат Янев.

Автотехническата експертиза обаче доказва обратното - сириецът е имал възможност два пъти да избегне катастрофата, но не го е направил.

 

„Абсолютно не съм съгласна с него! Видимо е, че той умишлено ги цели и убива. Не пожелавам същото на защита да се наложи да преживее", казва майката на единия убит полицай - Йордан Илиев. 

Като свидетели са призовани и днес ще бъдат разпитани собствениците на фирмата в Харманли, продали автобуса на сирийците.

Пред bTV те разказаха, че покупката е извършена вечерта преди инцидента, автобусът е продаден за части, но е бил в движение. Бил е без регистрационни табели, които са поставени допълнително. Продаден е за 6000 лв.

Всички, които трябваше да са свидетели по делото днес, са в неизвестност от повече от година, включително и една част от нелегалните мигранти. Те са напуснали самоволно бежанския център в Харманли.  

Делото продължава през юли. Прокуратурата ще търси съдействието на полицията и ДАНС, за да бъдат издирени и разпитани всички свидетели.