Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая с дома за хора с деменция в село Горско Косово, където са регистрирани 24 смъртни случая за последната една година.

Снимка: bTV

Започнали са проверки в дома, а до утре селдобед ще има и конкретни резултати.

Снимка: bTV

По първоначална информация не са получавани сигнали за лоши условия и унизително отношение в дома за възрастни хора с деменция в селото.

По-рано днес социалният министър Деница Сачева заяви, че предстои да проведе разговор с омбудсмана и да направи съответните съвместни действия, така че да се провери каква е причината да има толкова много смъртни случаи в дома в село Горско Косово.

Снимка: bTV

По думите й са изпращани препоръки към дома през 2013 г. 

Проверката е след сигнал на жена, че нейн близък е починал в дома за по-малко от месец, а е бил на крака при постъпването си. 

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор и Министерството на труда и социалната политика за 24 смъртни случая през 2019 г. в институцията, стана ясно днес.

"Става въпрос за лоши материално-битови условия и пренаселеност на дома. Има само два санитарни възела и един душ за тези 60 души. Това, което ни притесни и сезирахме прокуратурата, е високата смъртност. Тук става дума за социална услуга, а не за хоспис с терминално болни лица", заяви Диана Ковачева, национален омбудсман.

И още от констатациите на екипа на омбудсмана:

Снимка: bTV

"Лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинска сестра."

От ръководството на дома не приемат обвиненията:

„Тук има медицинска сестра, която е на смяна 24 часа...  Визирано е това, че на жената не й беше поставен декубитални дюшек, защото изчаквахме старшата сестра да дойде на работа”, обясни Вера Дукова, директор на Помага за хора с деменция - село Горско Косово.

Снимка: bTV

Жена обитава дома повече от година. Тя е сред малцината, които са в състояние да се обслужват сами.

Сподели, че денят й минава нормално, като вкъщи,

Според кмета на Сухиндол високата смъртност в дома не е заради липсата на грижа.

Снимка: bTV

"Когато докарал човек, който е роден 1923 или 26-та година, който го носят на носилка тук, само Господ знае колко ще живее, разбирате ли... тези хора, пак казвам, те се настаняват със заповед от нашата дирекция Агенция „Социално подпомагане", поясни Пламен Чернев, кмет на Община Сухиндол.

"Ние постоянно имаме контакт, посещаваме дома. За мене лицата, които са настанени там се обгрижват и се полагат всички грижи, които трябва", каза Ангелина Петрова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" – Павликени.

Снимка: bTV

От социалното министерство обещаха проверка.

"Случилото се е доказателство защо е нужно да имаме Закон за социални услуги и по-строг регламент и защо трябва да говорим за качество на социалните услуги”, обясни Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

През 2013 година са издадени предписания за подобряване на материалната база в дома. За изпълнението им обаче липсвали средства.