Предстои да проведа разговор с омбудсмана и ще направим съответните съвместни действия, така че да видим каква е причината да има толкова много смъртни случаи в дома за хора с деменция в с. Горско Косово. Това каза социалният министър Деница Сачева, след като Диана Ковачева сезира главния прокурор и Министерството на труда и социалната политика за 24 смъртни случая през 2019 г. в институцията.

По нейна информация са изпращани препоръки към дома през 2013 г. Предстои да стане ясно дали ще има и по-тежки санкции. Сачева няма информация дали оттогава насам домът е проверяван.

„Случилото се е доказателство защо е нужно да имаме Закон за социални услуги и по-строг регламент и защо трябва да говорим за качество на социалните услуги. Агенцията за качество на социалните услуги, която трябва да бъде изградена, е изключително важна, за да има стандарти и да се прави така, че социалните услуги навсякъде в страната да отговарят на очакванията на хората”, каза Деница Сачева.

"Ние признаваме, че има проблем с осигуряването на еднакво добро качество в цялата страна и затова искаме да ни бъде дадена възможност да направим необходимите реформи в системата", допълни социалният министър.