Ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България. Това е установено след проверка на Върховната административна прокуратура.

Става въпрос за внесените като дарение от Турция 100 000 ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”.

Проверката е започнала на 26 октомври 2015 година. „Те не са разрешени за употреба, а не опасни за здравето”, уточни Ася Петрова, говорител на Върховната административна прокуратура.

При извършена проверка от страна на Изпълнителната Агенция по Лекарствата е установено, че цялото количество дози „Еувакс” е налично и се съхранява в склад при нужната температура.

Относно ваксината „Пентаксим”, агенцията е установила, че тя отговаря на законите на страната и е включена в Имунизационния календар на Република България. „Ваксината е с частично място на производствена операция в Турция и идентична по състав на освободената във Франция ваксина съгласно лицензионен договор”, се посочва в официалното становище на Агенцията.

Проверката на прокуратурата също е установила, че ваксината „Еувакс” се държи на склад. По отношение на „Пентаксим” нямат данни, тъй като това не е било обект на проверка. Говорителят на прокуратурата допълни, че няма информация ваксините да са използвани, но уточни, че проверката не е приключила.