Прокуратурата ще започне проверка на министъра на финансите Владислав Горанов. Това каза в предаването "Шоуто на Слави" главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката е след сигнал на зрител, че Горанов живее в луксозен апартамент, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен. По данни на зрителя апартаментът е 180 кв. м, а цената на наема според обявените на самия комплекс цени е малко над 10 евро на квадрат, или над 1800 евро на месец. За 6 години това са над 250 000 евро, уточнява подателят на сигнала.

Обвинител номер едно обясни, че не знае къде живее министърът на финансите последните 6 години, но проверката ще бъде извършена, ако се окаже, че това е вярно.

„Мога да ви гарантирам едно – на базата на това, което прочетохте току що, още утре такава проверка срещу господин Горанов ще стартира”, заяви главният прокурор.

По отношение на казуса „Юлен” всички протести, които бяха свързани с концесията, която „Юлен” държи, всички казуси, които бяха свързани със спорове около допълнителни лифтове, размер на тази концесия, концесионно възнаграждение и прочие са били предмет на една изключително мащабна проверка на прокуратурата, съоби главният прокурор и уточни, че проверката на прокуратурата е стартирала след сигнал на политическа партия „Зелените”.

"В резултат на тази проверка до министър-председателя и целия Министерски съвет в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзор за законност е изпратено едно мащабно предложение, подписано от мен.

В това предложение ние предлагаме на МС незабавно да предприеме действия, с които първо, да приведе концесията, фактическото осъществяване на концесионните действия в съответствие с концесионния договор, да ограничи размерът концесионна площ, който концесионерите „Юлен” ползват до размера, който е по договор, да приведе договора в съответствие с действащите разпоредби на закона за концесиите и най-вече да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение.

Защото методиката по която се определя концесионното възнаграждение за „Юлен”, всъщност е методика, по която се определя и концесионно възнаграждение за добив на въглища.

Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, а тя продължава, и в предложението е констатирано бездействие за доста голям период от време, дори на фона на един интересен факт – самите собственици на „Юлен” в един момент, макар и с един много кратък текст, са предложили, това установи проверката, да започнат незабавни преговори за корекция на всички проблеми и привеждането им към законосъобразно положение", заяви Сотир Цацаров.  

„Но, връщайки нещата към снощи, ще кажа – до момента отговор няма. Тоест, ако отговор продължава да няма, ще трябва да се предприемат други мерки от прокуратурата, свързани с проверка за търсене на наказателна отговорност”, заяви Сотир Цацаров, като уточни, че сегашният Министерски съвет е отговорният.

Бихме предприели разследване, ако мерки не последват. Чака се 2 или 3 месеца, допълни главният прокурор.

По думите му, разследването по „Джи пи груп” е в начална фаза.

"То едва ли ще се изчерпи с тези двама обвиняеми. Нека кажем, че разследването за „Джи пи груп” ще продължи  в други досъдебни производства".

Главният прокурор каза още, че разследванията на Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков не са свързани с предстоящите избори.

„На тези хора, на някои от тях, в продължение на години им е било позволено да приватизират, после да експлоатират максимално това, което са приватизирали, после да унищожат изцяло в своя полза това, което са получили. Или да изградят някакви работещи предприятия, които в крайна сметка под маската на законността да реализират огромни незаконни доходи. Започването на разследванията е възможно тогава, когато бъдат дадени годни разработки от съответните служби и финансово-контролни органи", заяви главният прокурор.