Прокуратурата ще разпита министър-председателя Бойко Борисов и още поне четирима души, споменати в статията на вестник „Ел Периодико“ под заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиера на България“, обявиха днес от държавното обвинение.

Снимка: btvnovinite.bg

Не се уточнява обаче кога точно ще започнат разпитите.

За bTV от кабинета казаха, че Министерският съвет ще съдейства по всички законови начини за разследването в България.

Снимка: btvnovinite.bg

В публикацията на „Ел Периодико“ са замесени имената на българския модел Борислава Йовчева и баща ѝ, които според статията са управлявали две компании и са получавали милиони евро от физически лица, които не пребивават в Испания.

Снимка: btvnovinite.bg

Справки в търговския регистър на Барселона показват, че спомената къща е собственост на бизнесмена Александър Чаушев. За bTV Чаушев каза, че не познава Борислава Йовчева, а баща ѝ е виждал само веднъж, когато е подписвал с него договор за поддръжка на къщата. В Испания мениджмънтът на недвижими имоти е задължителен, когато не се обитават от собственика, поясни още Чаушев. И затова той е наел бащата на Борислава Йовчева.

Снимка: btvnovinite.bg

Още вчера министър-председателят Борисов определи разпространеното от испанските медии като лъжа. Изявлението му по темата се чу във видео по време на инспекция на АМ „Европа“.

Снимка: btvnovinite.bg

„И като кажат: „Къщата на Борисов в Барселона“ – бе аз къща нямам, както и да кажеш, нямам къща. Те викат „на Борисов къщата“ и край, омаскариха ме и това си е. В учебника за компроматите така пише – подбираш истини, познаваш ли го, от Банкя, от тука-тука, този-онзи, е нали виждате. До 22 години с кака спях в една стая. Имахме две стаи – аз и кака, майка и татко и баба, и сега като пишат идиотщини така ме е яд“, казва премиерът.

Снимка: btvnovinite.bg

След като вече се самосезира, българската прокуратура ще изиска всички документи, с които разполагат испанските служби по случая.

А междувременно темата коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В предаването „Лице в лице“ тя посочи, че не смята казуса за „претоплена манджа“: „Новото е, че испанската прокуратура за борба с корупцията разследва пране на пари по някакъв начин свързано с министър-председателя. Европейска държава в Европейския съюз води разследване, свързано с България. (…) Това е сериозен удар по авторитета на България“.