Лекарства или други вещества най-вероятно са погълнали трите деца в добричкото село Кардам. Прокуратурата разследва склоняване за самоубийство.

В неделя вечерта едно от тях – 9-годишно момченце почина в дома си.

Снимка: btvnovinite.bg

Остава тежко състоянието на 11-годишната сестра на починалото момче – детето е с опасност за живота. Тя, заедно с още едно дете от семейството, са настанени в болница във Варна.

Останалите три деца от многодетното семейство също са били изведени и са настанени за наблюдение в болницата в Добрич. Основната версия, по която работят институциите е отравяне, казаха за bTV от районната прокуратура в Генерал Тошево.

Снимка: btvnovinite.bg„Досъдебното производство е образувано по чл. 127, ал.1 от НК. Това е престъпление за склоняване към самоубийство. Това е версията, по която се работи. Насочени сме, естествено, от лекарите, към отравяне, тъй като три деца от това семейство са били със симптоматиката, която е имало и починалото дете за съжаление. Химически експертизи са назначени, съдебно-медицинска експертиза, взети са вътрешно-органни части, които са изпратени във ВМА в София”, уточни ръководителят на районната прокуратура Йорданка  Чанева.

Докато не излязат експертизите е трудно да се каже причината за отравянето. Според бабата, децата нямат достъп нито до лекарства, нито пък до други препарати.

„Вкъщи нямахме никакви лекарства. Нямаха нищо. Нямаме отрови, откъде отрови? Те даже ме попитаха за нафталин, за спирт. Той е голям, той не може да вземе такива работи, той никога не е взимал такива работи, без да ни пита”, каза бабата на починалото момче Стоянка Йорданова.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се изключи хранително отравяне са взети проби, както от училищния стол, така и от магазина, от който са пазарували близките на децата. Той е и временно запечатан.

Собствениците бяха категорични, че зареждат стока само от лицензирани доставчици. Допълниха, че трайността на стоките е в срок, а само преди ден са имали проверка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от от пробите  ще бъдат готови до края на седмицата.