Прокуратурата ще проверява списък от лица, посочен от Кирил Петков в проведената работна среща с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. За целта той и говорителят на правителството Лена Бориславова ще трябва да се явят във ВКП.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че посочените от Петков "са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо тях не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност". На срещата с главния прокурор Петков е посочил имена и прякори.

След като беше изслушан от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент в края на януари, пред журналисти Кирил Петков заяви: „Според мен хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 души."

Кирил Петков и Лена Бориславова, която също присъства на срещата между Петков и Гешев, ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълния списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Иван Гешев е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Гешев е изразил увереност, че прокуратурата стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението, припомнят от прокуратурата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!