Прокуратурата взе на прицел някои от свърхбогатите у нас. Проверяват се собствениците на луксозни коли и скъпи имоти, купени през последните две години.

Разследват се всички, които през този период са се сдобили с возила и къщи за над половин милион лева.

Проверката ще продължи три месеца, като първо ще бъдат проверени криминално проявените и подсъдимите богаташи, а данъчните ще проследят откъде са парите им.

При подобни ревизии миналата година в държавния бюджет влязоха над 70 млн. лв. от укрити доходи.

По данни на полицията, цитирани от прокуратурата, по пътищата у нас се движат 50 автомобила „Майбах” и 193 екземпляра от луксозната марка „Бентли”. Разследващите ще проверят и собствениците на 31 лаборгинита, 68 ролс-ройса и 93 ферарита.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Аналогични проверки ще има и за луксозните имоти. 245 лица ще бъдат проверени от къде са събрали средства, за да си купят недвижими имоти на стойност от 500 до 800 хил. лв., а други 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 хил. лв.

Снимка: bTV

„Държа си я в офиса, защото е красива. Аз съм си я купил, за да я гледам, малко я карам. Мен ме скъсаха от проверки. Миналата година съм имал над 50 проверки. Тъй че – няма да е първата, няма да е последната”, споделя бизнесменът Ивайло Пенчев за своето ламборгини.

Карнобатският зърнопроизводител и предприемач Бенчо Бенчев има в автопарка си три луксозни лимузини. Според него прокурорската акция е показна. Досега колите му са проверявани три пъти и твърди, че няма какво да крие.

 „Аз мисля, че повече ще бъде шумът, отколкото резултатите. Как ще проверяваш? Много коли се карат, хубави коли, на чужди номера, главно с немски номера. Значи ние трябва да проверяваме собственика в Германия? Имаме ли такива права? Нямаме! Какво ще докажем? Ще докажем, че Димитър кара колата на Ханс и нищо повече!", смята той.

Вижте още във видеото: