Приключи акцията на Граничния пункт "Дунав мост". Равносметката - разбита корупционна схема за събиране на такси, седем гранични полицаи са арестувани и обвинени в корупция.

Те искали дребни суми от преминаващите, за да им спестяват митнически проверки. Специализираната прокуратура се закани, че граничните пунктове стават основна мишена за разследвания срещу корупция, тъй като тази срамна практика била публична тайна.

Корупционната схема действала от септември миналата година до вчера, когато е разбита.

Разследването продължило повече от месец, използвани са подслушвателни устройства, видеонаблюдение и дрон. Граничните полицаи искали от преминаващите - предимно дребни търговци, определени суми, за да им спестят щателни проверки от мобилните митнически екипи.

Става въпрос за дребни суми, но давани редовно и при голям оборот, в крайна сметка на месечна и годишна база става въпрос за огромни суми, които са искани и са получавани”, заяви Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Финалът на операцията бил вчера. С белязани 20 евро е арестуван граничен полицай. Оказал се компютърен специалист, привлечен от доходната професия. Дал абсурдни обяснения. 

Първоначално отрекъл да е взимал пари, впоследствие заявил, че забелязал как един гражданин изпуснал две банкноти и хукнал да го догони, после незнайно как за самия него някакви пари му се приплъзнали в джоба.

Събираните пари се разпределяли нагоре по веригата. Засега има доказателства, че арестуваните са се отчитали и на началник-смяната. Все още няма повдигнати обвинения срещу ръководни служители. При обиските са открити солидни суми в различна валута.

Въпреки мащабната акция и арестите, обстановката на Дунав мост беше спокойна. Повечето шофьори на камиони се оплакват от опашките, но твърдят, че пари не са им искани.

Чужденците обаче са на друго мнение и казват, че непрекъснато им искат пари.

Публична тайна е тази срамна практика на граничните пунктове, съобщават от специализираната прокуратура. Затова готвят още акции.