След като днес прокуратурата поиска депутатските имунитети на шестима народни представители, някои от тях видяха в това политически натиск и репресия.

Тази вечер стана ясно, че Борис Кърчев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП вече са депозирали в деловодството на Народното събрание желанието си да им бъде свален депутатския имунитет. В понеделник същото ще направи и Георги Михайлов от БСП.

Борис Кърчев от ГЕРБ е обвинен в избягване на плащане на данъци в особено голям размер – 320 хил. лева.

Елена Йончева от БСП ще бъде проверена за пране на пари и източване на КТБ чрез различни дружества, свързани с банката.

Съпартиецът ѝ Георги Михайлов пък ще се сдобие с обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е бил директор на хематологичната болница в София. Дълговете са в размер на 24 300 000 лева.

Депутатите от „Воля” – Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са проверявани от прокуратурата за изнудване и сговаряне на престъпление с цел набавяне на имотна облага. Днес Пламен Христов обяви, че също се отказва от имунитета си.

44-то Народно събрание  е абсолютен рекордьор по искани имунитети. До момента прокуратурата е поискала 16 имунитета на 12 депутати, тоест на някои е искала по няколко пъти.

„Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ, това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само 2 дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории”, коментира днес пред журналисти Йончева. „Щом го е поискал, ще се откажа”, каза колегата ѝ от левицата Георги Михайлов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък изтъкна, че цялата парламентарна група застава зад тях. „Няма да ги изключваме от парламентарната група. Това решение ще остане непроменено до края на разследването”, подчерта тя.

От „Воля” също съзряха политически натиск и припомниха, че вече веднъж са се отказвали от имунитетите си по свързано обвинение.

„Прекалено сме остри спрямо някои вицепремиери и сме прекалено неудобни. Дали става дума за обвинения в изнудване или че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството”, заяви лидерът на партията Веселин Марешки.

Искането на главния прокурор от Хелзинки коментира и лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:

„Това са нормални процедури. Когато българските институции работят, когато има необходимост да се извършат съответните разследвания и когато депутатите имат имунитет, главният прокурор сезира българския парламент и съответните народни представители преценяват дали доброволно да се освободят от имунитета си, или да минем през процедура в пленарната зала”, поясни Цветанов.

От прокуратурата подчертаха, че в нито един от случаите няма политически натиск.

„Политиците е нормално да правят политически изказвания. И ние го очакваме от тях. Прокуратурата не прави политически изказвания. говорим за действия, които имаме право да осъществим по закон, за факти и доказателства, които сме установили по надлежния ред”, заяви днес по време на брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.