Депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов се отказват от имунитетите си, след като главният прокурор Сотир Цацаров им ги поиска заедно с тези на още четирима депутати – трима от „Воля”, сред които и лидерът Веселин Марешки, и един от ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ, това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само 2 дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории”, каза пред журналисти Йончева. „Щом го е поискал, ще се откажа”, каза колегата ѝ от левицата Георги Михайлов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък изтъкна, че цялата парламентарна група застава зад тях. „Няма да ги изключваме от парламентарната група. Това решение ще остане непроменено до края на разследването”, подчерта тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Тримата депутати от „Воля” все още не са решили дали ще се откажат от имунитета си. „Ще помислим”, каза Марешки.

Снимка: btvnovinite.bg

Борис Кърчев от ГЕРБ каза, че веднага ще подаде писмено съгласие имунитетът му да бъде свален. „Щастлив съм, че ще дам имунитета си. Никога не съм се крил зад него”, изтъкна той.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в Хелзинки искането на Цацаров за снемането на имунитетите на шестима депутати.

„Това са нормални процедури. Когато българските институции работят, когато има необходимост да се извършат съответните разследвания и когато депутатите имат имунитет, главният прокурор сезира българския парламент и съответните народни представители преценяват дали доброволно да се освободят от имунитета си, или да минем през процедура в пленарната зала”, поясни Цветанов.

„Поне от това, което разбрах до настоящия момент, смятам, че всички народни представители са с нагласата да се откажат от имунитета, за да могат да бъдат направени съответните проверки. Разбира се, съдът е този, който ще прецени даил едно лице е виновно или не”, допълни той.