Главният прокурор внесе в Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима депутати, съобщиха от прокуратурата. Това са Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля” и Борис Кърчев от ГЕРБ.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че Елена Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери, и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в Специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид”.

Спрямо Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля” по досъдебно производство, започнало в ОП – Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване.

Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, главният прокурор изпраща ново искане, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице и сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление и е необходимо повторно сезиране на парламента.

Обвиненията са свързани с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици, изтъкват още от държавното обвинение.

Депутатът от БСП Георги Михайлов се разследва за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е бил директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания  - София.

От приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на болницата към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. За периода 07.05.2015 г. – 19.04.2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение, посочват от държавното обвинение.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ГЕРБ заради неплатени данъци в особено големи размери. Проверката касае периода юни - юли 2015 г., когато в Стара Загора като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС.