Без данни за престъпление от общ характер приключи проверката на Специализираната прокуратура на записите с глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. Аудио файловете бяха разпространени в медиите в началото на годината и те рисуваха картина на недопустимо преплитане между бизнес и власт, при това – с твърде цветист език.

Борисов никога не е признавал, че е участвал в публикуваните разговори и твърди, че те са монтаж - твърдение, което споменавани в записите негови политически опоненти категорично отхвърлят.

Прокуратурата е установила, че цитирани от гласа събития всъщност не са се случвали, а липсват и доказателства за намеса на премиера по отношение на разследвания бивш зам.-министър Александър Манолев; евродепутата Елена Йончева; „Еврохолд“ и др.

„По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер“, отбелязват още от прокуратурата.

Цялото съобщение на Специализираната прокуратура можете да прочетете на следващата страница:

По сигнали на Христо Иванов, председател на политическа партия, съдържащи твърдения по разпространени в средствата за масово осведомяване аудиозаписи, „в които се чува глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“ е образувана прокурорска преписка в СП.  

Извършена е проверка по реда на чл.145, ал.1, т. 2 от ЗСВ с предмет изясняване на обстоятелствата по съдържанието на проведените разговори, с оглед установяване на данни за престъпления от общ характер. В хода на проверката са снети обяснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала. 

Анализът на събраните материали по преписката сочи следното:

Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи  спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено  влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до  м. август 2020 г.

През м. април 2019г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България.

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър - председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка. 

Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър – председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

След анализ на събраните в хода на проверката материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство. 

В обобщение, следва да се акцентира, че „както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура“, ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК.