Софийска градска прокуратура (СГП) няма да разследва твърденията на министъра на отбраната Николай Ненков за предложен му подкуп и отправени заплахи за убийство, съобщиха от прокуратурата.

В интервю за вестник „Сега” от 24 април тази година със заглавие "Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29" министърът разказва за среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на "сериозни проценти". Условието е било да подпише договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че "те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата му.

Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления е извършило проверка. В хода на извършената проверка не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления, поради което с постановление от 3 юли 2015 г. е отказано образуване на досъдебно производство.

Дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката относно предложен му подкуп не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни. По отношение на заканите за убийство, Ненечев е казал, че става въпрос за заплахи в предаване по телевизията.

Министър Ненчев е посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя.