Държавното обвинение не видя никакъв проблем в скандалния разговор между Бойко Борисов и Николай Кокинов в Банкя. Това стана ясно от думите на говорителя на СГП Румяна Арнаудова. Беседата, в която дейно участие имаше и екс аграрният министър изтече анонимно до медиите в навечерието на изборите.

От направения запис става ясно, че бившият премиер и доскорошният софийски градски прокурор обсъждат делото на Мирослав Найденов и действията, които са били указани върху основния свидетел в процеса. Освен това Кокинов информира Борисов за резултатите от прокурорската проверка по сигнала на Сергей Станишев за незаконното подслушване в СДОТО.

Всъщност разговорът в Банкя бе проведен едва два-три часа преди главният прокурор Сотир Цацаров да обяви, че в СДОТО са създадени условия за незаконно подслушване.

След като разговорът между тримата, който бе доминиран от особено вулгарен език, стана публично достояние, прокуратурата се зае да проверява кой е направил записа и има ли данни за извършено престъпление срещу правосъдието от страна на Кокинов и Борисов.

Държавното обвинение обаче не е открило нищо смущаващо в диалога и не смята, че е той е съставомерен.

След като не е открила данни за образуване на дело срещу Кокинов и Борисов, градската прокуратурата е прехвърлила проверката за изнасянето на записа на районната прокуратура, от която компетентност била тази част от разследването.

Веднага след изнасянето на записа от обвинението съобщиха, че той не е направен в рамките на Закона за специалните разузнавателни средства и не е част от някакво разследване.

В Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Дотук прокурорското развитие на този случай сякаш е под индиго с това на записите на Борисов с Ваньо Танов.
Преди две години обвинителите не откриха никакви данни за престъпление в устното разпореждане на Борисов към Танов да изведе митничарите от пивоварната на покойния Мишо Бирата, „защото е му е обещал”. Не откриха и кой е изнесъл записа от ДАНС.

Единствената разлика в двата случая е в ръководството на прокуратурата и на пръв поглед коренно различния стил на Борис Велчев и Сотир Цацаров.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация