Почти пълно изчезване на телефонните измами и голямо намаление на кражбите, грабежите и посегателствата над автомобили със стотици досъдебни производства и над 300 обвинени за последните месеци – това са резултатите от съвместната борба на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност. На общо съвещание ръководствата на двете структури представиха постигналото в последните месеци.

„Само преди 3 г., ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, всеки български гражданин, включително и от правоохранителните органи, щеше да каже, че това е невъзможно. Това е проблем, нерешен от 1989 г., който засяга най-уязвимата част от българското население (…) В сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94% (…) През тази година са единични случаи“, отбеляза главният прокурор Иван Гешев.

Той даде и други данни – у нас на ден се крадат едноцифрен брой автомобили при 25-30 преди 10-15 години, кражбите и грабежите са се стопили с 20-21% на годишна база.

За първите 5 месеца от началото на годината има 550 досъдебни производства за битова престъпност и над 305 обвинени. „За да бъдат постигнати резултати в интерес на българските граждани и българското общество е необходимо взаимодействие между институциите, независимо от коя власт са те“, отбеляза още главният прокурор.

Той благодари „за издръжливостта и жертвите“ на редовите полицаи по време на извънредното положение, което поставило „под голям стрес и напрежение“ структурите.

Резултатите са безспорни, има взаимодействие на централно и местно ниво, но предстои още много работа, подчерта на свой ред главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Основното нещо, което трябва да направим, е у гражданите да има чувство за сигурност. На нас работа ни е да се борим с престъпността, но превенцията е много важна“, коментира той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!