Онлайн разговори със затворник, искащ помилване, е провеждал бизнесменът Пламен Бобоков, като някои от съобщенията са били препращани от него на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов. Това става ясно от нови факсимилета на чатове, разпространени от прокуратурата.

Действието се развива през април-май тази година, като новият участник е с псевдоним Pepi- Ro. Описанието, което той сам прави за дейността си в северната ни съседка показва, че вероятно става дума за Петър Ненов. Той е бил осъден за това, че като администратор на фирма за търговско посредничество е ощетил румънския бюджет с над 2 млн. евро, като не е отчел продажби на стоки. Случаят датира от 2003-2004 г., а разследването по него започна през 2011 г., за да завърши с присъда през 2014 г.

Ненов е и президент на Международната агенция за противодействие на престъпността и политиките за сигурност (в това си качество даже посреща делегация на ГДБОП през 2014 г. в рамките на проект за двустранно сътрудничество в защитата на децата онлайн – б.р.) и почетен председател на Демократичния съюз на българите в северната ни съседка.

Снимка: БГНЕС

Той е задържан у нас през ноември 2018 г. в изпълнение на Европейска заповед за арест и излежава присъдата си в Централния софийски затвор.

На 7 април т.г. Pepi- Ro изпраща на Бобоков снимка на писмо на Демократичния съюз, в което се иска помилването на Ненов. Няколко дни по-късно той изпраща и информация за процеса в Румъния и за дейността си, включително за дарения за МВР, ГДБОП и посолството ни в Букурещ.

Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на Prezident-Pl. Uzunov, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

На 28 април Pepi- Ro пита Бобоков „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. Малко повече от час по-късно бизнесменът говори с Узунов и след това връща отговор: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

На 11 май Pepi- Ro отново пише, като този път изпраща документ на румънски, като, по думите му, от него се разбира, че се анулират всички форми на изтърпяване на присъдата. На въпрос "има ли някакъв резултат от комисията" събеседникът му настоява да бъде изпратен официален превод.

Петър Ненов е бил шеф на Международната агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност. 

Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават.