Обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков е поддържал контакти не само със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов, но и със съветник вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. С всеки от тях той е обсъждал външнополитически, но и кадрови въпроси на Външно. Това става ясно от поредните чатове от устройствата на Бобоков, които прокуратурата публикува.

Новото действащо лице в разговорите е Румен Петров – настоящ посланик в Алжир и бивш съветник на външния министър по въпросите на Близкия Изток и Северна Африка.

Арабист по образование, той е в системата на МВнР от 1989 г., работил е и по случая с обвинените в Либия български медици.

Името му се появява за първи път на 4 август 2018 г. в съобщение до Узунов: „Румен Петров – Алжир“. През януари следващата година Петров действително заминава на мандат. От август 2018 г. започва активната комуникация между Бобоков и Петров. Според прокуратурата бизнесменът често препраща между Узунов и Петров документи, които са му изпратени от всеки от тях.

Казусът „Бадр“, Захариева и либийците

Сюжетът около либийския танкер „Бадр“ и в крайна сметка незаконната смяна на собствеността му (заради която България се забърка в международен скандал, а властите ни бяха обвинени в пиратство) е активно обсъждан в чатовете.

Например, на 29 септември потребителят MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

Петров изпраща и свой коментар на развитието на процеса във ВАС: „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат“.

На 7 януари 2019 г. Петров изпраща на Бобоков вербални ноти на Либия до МВР и МВнР, като бизнесменът ги препраща на Пламен Узунов, който на свой ред му дава аналогична нота до президента. Бобоков се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следното питане: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?“.

Не е ясно кой е „началника“. А също и дали става дума за „боса“ в следното съобщение, изпратено от профила на Бобоков: „Натискай, адаш, сега е моментът! И, моля те, поговори с боса! 10-минутна среща с либийския специален пратеник ще свърши повече работа от 10 г. дипломатически напъни! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието в Либия – също! Либия има 100 пъти по-голям потенциал от Азербайджан, например“.

На този фон двамата коментират и реакцията на нотите във Външно: „Захариева се е скрила и либийците страшно са се обидили!“

Как се назначават посланици

Бобоков и MVR-Rumen Petrov коментират и други въпроси, които касаят Външно. На 6 юни 2019 г. бизнесменът пише на Петров: „Привет Румба!Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!“, на което той отговаря: „Не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който да отговори на очакванията ти и да върши работа“.

Около 2 седмици по-късно Prezident-Pl. Uzunov получава от Бобоков файл CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev с уточнение: „Моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Според Закона за дипломатическата служба посланикът се назначава от президента, но това става по предложение на Министерския съвет.

В публикуваните чатове Бобоков и Петров коментират външния министър Захариева. „Там просто има хора, които интригантстват и ѝ създават целенасочено определени настроения“, пише на 19 декември м.г. дипломатът, като допълва, че „днес я подхванах отрано“. Според него при нея има следните „ориентири“ и  потенциални „лостове за въздействие“: „ББ и медийния облик и третият е егото“.

Какво следва?

Специализирана прокуратура възложи на ДАНС извършване на детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на Бобоков с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov

Във връзка с образуваното досъдебно производство за престъпно сдружения за търговия с влияние, Специализирана прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност" да се извърши детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от бизнесмена.

bTV потърси всички споменати лица. Засега няма коментар.