Има институционални дисбаланси при назначаването на посланици, които трябва да се променят, заяви бившият външен министър Даниел Митов в „Тази събота“.

Повод за този негов коментар стана изказването на настоящия външен министър и вицепремиер Екатерина Захариева, че бизнесменът Пламен Бобоков се е опитал „да влияе доста осезателно върху външнополитическия живот на страната". Тя бе разпитвана във връзка с чатове, разпространени от прокуратурата, за които се твърди, че са между Бобоков и секретаря на президента и в които тема са посланиците ни в Нигерия и Алжир.

МВнР номинира кандидати за посланици, а президентът ги назначава. Президентската институция е стъпвала тежко на терена на назначенията и когато има сблъсък, може да „извива ръце“, разкри Митов, който сподели, че не е имал проблем с Росен Плевнелиев, но Георги Първанов се „опитваше да си назначава хора и да изнудва външните министри“.

Снимка: btvnovinite.bg

Външната политика е приоритет на правителството и то трябва да я изпълнява, смята Митов.

Има голям проблем с прозрачността на институциите в България и как се провежда комуникацията между държавните служители и бизнеса, смята Митов. Като пример той посочи развитите демократични страни, където графикът на министрите и заместник-министрите е публичен и гражданите знаят кога с кого се срещат.

„Не можеш да се срещаш с някого сам. Като министър ти не принадлежиш на себе си. Трябва да си максимално публичен“, заяви Митов.

Бившият външен министър разкри, че на него също са му звънели за назначения на посланици, но „доста от рано дадох да се разбере, чрез такива нищо няма да се получи“.

Според него нашият посланик в Алжир Румен Петров е доста сериозен дипломат от кариерата и причината да потърси Пламен Бобоков е именно това институционално противопоставяне между президента и външния министър. Петров е искал да избегне проблеми при назначаването си от страна на държавния глава, предположи Митов.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до посланика ни в Нигерия Георги Кираджиев, бившият външен министър заяви, че няма впечатления от него.

Идеята, че бизнесът може да влияе на тази назначения е тревожно, защото дипломатите защитават държавния интерес на България. Сред задълженията им е да подпомагат българския бизнес, но това да става чрез ясна стратегия, а не да се концентрират върху част от него и да пренебрегват друга, категоричен е Митов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!