Прокуратурата е поискала от Министерството на регионалното развитие (МРРБ) да започне процедура по възстановяване на собствеността върху Руската църква. Това стана ясно от изявление на регионалния министър.

„Получихме писмо от прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата за собственост на Руската църква. Тъй като МРРБ е компетентният орган, ние бяхме сезирани с предложение да предприемем действия по възстановяване на собствеността“, заяви Андрей Цеков пред журналисти.

Министърът коментира че материалите по казуса са 4 папки с документи. „Ако има основания, ще предприемем нужните действия“, допълни той.

От прокуратурата оповестиха какво са открили в хода на разследването си. Според наличните факти през 1934 г. тогавашният външен министър е разпоредил тази църква да се предаде на Софийския митрополит.

Отделно, след като храмът пострадал от бомбардировките по време на Втората световна война, две трети от сумите по възстановяването ѝ са били в тежест на българската държава. Не са открити и документи, които да доказват, че Съветският съюз е изпълнил задълженията си и е покрил другата една втора от парите.

„Не сме намерили и доказателства не само за строежа на църквата, но и за това, че са изпълнени императивните изисквания – те не са“, коментира Виктор Малинов, прокурор от Върховната административна прокуратура (ВАП).