Още на тържественото заседание на парламента преди два дни от Демократична България казаха, че не искат ДПС и "сарайски модел" в управлението на страната. В отговора си от трибуната на парламента Мустафа Карадайъ намеси името и на създателя на "Дневник" и "Капитал".

"Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев, с корупционните им намерения", заяви Мустафа Карадайъ.

На следващия ден  Йордан Цонев от ДПС също използва парламентарната трибуна с подобни квалификации. "Най-емблематичния пример за дълбоката държава е Иво Прокопиев", каза той.

За да отговори, днес създателят на "Дневник" и "Капитал"написа отворено писмо.

В него Прокопиев припомня някои от знаковите разследвания на изданията му – за КТБ, ББР, „Автомагистрали“, OneCoin и употребата на „Новичок“ у нас: „Във всички тези случаи журналистите от “Капитал” и “Дневник” са защитили добросъвестно и навреме обществения интерес, предупреждавайки за огромни злоупотреби с обществени средства. (…) За съжаление, и при КТБ, и при ББР и другите казуси, нямаше адекватна реакция от страна на властите и регулаторите, което доведе до огромни щети за вложителите и данъкоплатците. И по-лошо, разруши доверието в законността, правилата и в средата за правене бизнес“.

Никъде в тези журналистически материали няма да откриете и най-малък намек за етническа омраза, или дори дума, насочена срещу членовете и симпатизантите на ДПС. Напротив, те както и всички останали български граждани, са тежко пострадали от модела на "завладяната държава", пише Прокопиев.

Според него нормално е било медиите да получат политическа подкрепа, „включително и от представителите на политическа партия ДПС, с която „на книга“ споделяме сходни либерални ценности“, но вместо това дошли „нескончаема институционална репресия и натиск“.

„Разграждането на този модел, освен с промяна на закони и правила, трябва да стане с последователност и връщане на елементарната порядъчност във всички участници в обществения живот. В нормалната държава не става като в тоталитарната. "Черното" не става "бяло", дори и ако се повтори и 1000 пъти от парламентарната трибуна“, подчертава Иво Прокопиев.

Пред bTV Прокопиев каза, че е медиите, които ръководи, няма и най-малък намек за етническа омраза или дума, насочена срещу членовете и симпатизантите на ДПС.

"Проблем има със завлядяната държава и с опитите на лидерите, дори не всички, да прехвърлят на чужда глава отговорността за своите действия", отбеляза той.