Производителите на зеленчуци да бъдат стимулирани с допълнителни субсидии на база доход, а не на произведено количество (декари и тонажи), както е било до сега. Това предложение е обсъдено на среща на бранша с премиера Бойко Борисов днес в Министерския съвет, обяви Красимир Кумчев, производител от Пловдив.

Земеделските производители са предложили стимулиране на зеленчукопроизводството в условията на COVID-19 с цел недопускане на продоволствена криза в страната. Мотивите за това предложение са, че като едногодишни култури зеленчуците могат само в рамките на тази календарна година да отчетат ръст. Конкретното предложение на производителите, което те са направили днес на срещата в МС, е производителите на зеленчуци да бъдат стимулирани с допълнителни субсидии на база доход. Земеделският производител трябва да произведе и да продаде зеленчуците и на база на получения от това доход да вземе и субсидиите, обясни Кумчев.

С тази мярка по думите му ще се предотврати и укриването на доходи. Малките производители ще бъдат стимулирани, когато предлагат стоката си на борси и прекупвачи, да издават фактура, за да могат да получават субсидия, обясни фермерът.

Решението пък мярката да се обяви точно днес е, че технологичното време за отглеждане на един зеленчуков разсад е между 30 и 40 дни. Кумчев обясни, че оптималният срок за изнасяне на зеленчуковия разсад на полето е от 5-6 май до 15 юни.

"Ако семето на съответния зеленчук се засее утре, на 1 май, готовият разсад ще бъде готов за изнасяне на полето между 1 и 10 юни. Чисто технологично само 5 дена след този срок разсадът е възможно да се засее. След 15 юни могат да бъдат засети само няколко култури – късно зеле, броколи, карфиол", посочи производителят.

Всеки земеделски производител при тези условия трябва сам да предвиди възможностите си – колко и какъв зеленчук да отгледа, за да може да го реализира на пазара, да подготви разсадите си и да се спазят тези технологични срокове, посочи Кумчев. Това изрично е било подчертано и на днешната среща с премиера.
От името на бранша Кумчев подчерта още, че от предложените от производителите общо шест мерки, пет вече работят.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева уточни, че по това предложение има постигнато съгласие. Очаква се помощта да стане факт чрез допълнителната подкрепа по т. нар. хоризонтална мярка COVID -19 в рамките на Програма за развитие на селските райони (ПСРС) след решение на Европейската комисия.

Танева съобщи подробности и за други мерки в подкрепа на земеделските производители.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!