Заради провален търг пациентите в Югоизточна България може да останат без кардиохирургия. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Тони Веков, декан на фармацевтичния факултет в Плевен и шеф на болница „Сърце и мозък”.

„Създава се сериозен проблем за всички пациенти не само в Бургаска област, а в цяла Югоизточна България, защото кардиохирургията в Бургас обслужва областите Бургас, Ямбол, Сливен, има пациенти от Стара Загора, от Хасково. Другите най-близки кардиохирургии са в Пловдив и във Варна, където разстоянията за спешни случаи са сериозни.

Причината е проваленият търг от бившия наемател на кардиохирургията „Аджибадем Сити Клиник”, който беше проведен през януари и който бившият наемател спечели със сума от 204 000 лв. Ние се класирахме – „Сърце и мозък”, на второ място”.

Той допълни, че условията на търга са били, ако първият спечелил се откаже, се класира вторият.

„Аджибадем Сити Клиник” са се отказали, а настоящият договор е изтекъл на 19 февруари, допълни той.

„Ние бяхме обявени за победител в търга, но не можем да влезем във владение, Аджибадем не напускат имота и няма сила към момента, която може да ги извади от неправомерно обитавания държавен имот.

По думите на проф. Веков, това ще доведе до закриване на тази хирургия и проблемът ще бъде още по-голям:

„Защото всички кардиологии, които работят в региона, за да обслужват пациенти, по договорите им с касата, те са задължени да имат договор с кардиохирургия. Ако няма кардиохирургия в Бургас, ще трябва да бъдат прекратени договорите на инвазивните кардиологии в другите болници, и става още по-страшно за пациентите”.

Мажоритарният собственик на болницата е държавата, принципалът е министърът на здравеопазването, допълни той.

„Болницата има изпълнителен директор, разговаряли сме с него. Той ни уведоми, че е изпратил комисия да приеме помещенията, Аджибадем са отказали да напуснат. При това те не плащат и никакъв наем в момента. Той е сигнализирал прокуратура, съд, все още нямаме решение. Ние също сме сигнализирали Министерството на здравеопазването, че ние сме втори и искаме да влезем във владение на помещенията.

Наемът, с който ние бяхме втори в търга, е 200 000 лв.  Това е един много сериозен месечен наем, с едни постъпление от поне 1,8 млн. годишно, които биха оздравили невероятно добре държавната бургаска болница.

Наемът досега е бил около 7000 лв., доколкото знам, или 80 000 лв. на година. Сега годишно ще бъде 1 милион и 800 000. Техният договор за 10 г. е 800 000. А сегашният предложен наем за 10 г. е 18 млн.”.

Болницата би могла да ги инвестира в развитие на други отделения, закупуване на апаратура, ремонти, заплати на лекари и здравни професионалисти, каза още той.

Проф. Веков обясни, че са се срещали с министъра и със зам.-министъра след като е бил проведен търга и след като Аджибадем са спечелили търга и след това са се отказали.

„Изведнъж МЗ взеха решение да направят държавна кардиохирургична болница на мястото на „Аджибадем Сити Клиник”. Вместо да получат 18 млн. за 10 г. , те ще трябва да инвестират поне 10 млн., на данъкоплатците”.

Професорът беше категоричен, че имат готови специалисти, които могат да започнат работа веднага в Бургас, имат и налична апаратура, намерения да правят роботизирана кардиохирургия с робот Да винчи, каквато не съществува на Балканския полуостров”.

Той каза, че са гарантирали на всички, които работят там, че ще продължат да работят, но при по-добри условия.

По думите му, министърът не е анулирал търга юридически, но е съобщил, че иска да прави държавна кардиохирургия.

„Не можах да намеря някаква логика в това нещо, при положение, че трябва много сериозна инвестиция, а министерството няма пари и когато има частни инвеститори, и са готови да инвестират и да плащат огромни наеми, изведнъж държавата да реши тя да прави кардиохирургия, изглежда странно”.

Проф. Веков заяви, че това мълчание на министъра е странно и, че се съмняват в конфликт на интереси. Той каза, че е прочел в медиите, че сина на министъра на здравеопазването работи в „Аджибадем Сити Клиник”, които трябва да напуснат и не си плащат наема.

Според него МЗ трябва да обяви нов търг:

„Който го спечели, да прави кардиохирургия, и да се приключва този казус в следващите няколко месеца, и това е решението за здравето на пациентите, иначе нещата излизат извън контрол”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!