Заразените с коронавирус у нас са вече 458, съобщи проф. Кантарджиев в „Кризата: COVID-19“. Поредната положителна проба е излязла минути преди неговото участие в предаването.

98 проби се обработват в момента в лабораториите и до няколко часа ще излязат резултатите, сред които се очаква да има още положителни, обобщи членът на Националният оперативен щаб. 

Пикът на заразата се очаква в края на месеца, разкри шефът на Националният център за заразни и паразитни болести. Това показват анализите на неговата институция.

Снимка: btvnovinite.bg

Има тенденция към увеличаване на възрастта на заразените, които проявяват тежки симптоми, разкри проф. Кантарджиев. Докато първоначално болните са били млади хора, завръщащи се от почивки в чужбина, сега възрастовата граница се покачва. 

"Това е заболяване с много широки възрастови граници и като кажем, че някоя възраст боледува по-малко, не означава младите да се събират в момента на епидемична обстановка. Всички трябва да спазват мерките", категоричен е Кантарджиев, който призовава за общи усилия, за да запазим здравето си, както и това на нашите близки.

Членът на Националният оперативен щаб не скри, че е привърженик на по-строгите мерки. 

"Който е въвел мерките по-рано, пикът на заразата при него ще бъде със 70% по-нисък. Ако си изпуснал да го направиш преди епидемичното разпространение, много трудно ще ги въведеш", обясни Кантарджиев.

На фона на останалите страни по света "мисля, че вървим много добре", заяви шефът на Националният център за заразни и паразитни болести, който е благодарен, че политиците се вслушват в съветите на Националния оперативен щаб.

"Критерий за това е така нареченото време за удвояване на случаите. В нашата страна случаите в момента се увеличават. Вече на 7-8 ден се удвояват на болните. колкото е по-дълъг този период на удвояване, значи са сработили мерките", обясни Кантарджиев. 

"Китай е държавата, която доказа, че мерките работят, включително носенето на маски", заяви членът на Националния оперативен щаб.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Кантарджиев коментира и информацията, че имунизираните с БЦЖ ваксина изкарват по-леко болестта: "Отдавна е известно адювантното действие на туберкулозните бактерии, което означава неспецифично увеличаване на имунитета".

"Последните седмици и дни се появиха такива данни за сравняване на броя на заболелите и тежестта на прекарване на заболяването в източните провинции на Федералната република, където хората са повече имунизирани с БЦЖ и другата част на Германия. Това, което анализирахме в Националния център (...), засега не можем да кажем, че БЦЖ-то категорично предпазва и прекарваш по-леко заболяването", заяви проф. Кантарджиев, който се надява тази ваксина да има наистина позитивен ефект срещу коронавируса. 

Коронавирусът е много опасен за хора с придружаващи заболявания и най-вече такива на белия дроб, каза членът на Националния оперативен щаб.

"Инхалациите са едно добро средство за укрепване на дихателната система, когато има нужда да се прави. Когато си здрав, не кашляш, нямаш храчки, нямаш нужда от инхалация, имаш нужда от проветряване", заяви Кантарджиев в отговор на въпроса дали инхалирането помага за предпазването от коронавирус.

Мерките за предпазване от коронавирусът са същите като за предпазване от грипа - спазване на хигиена на ръцете и носенето на маска, заяви проф. Кантарджиев и отбеляза, че ги повтаря от години.

Най-малко предпазва маска от плат, повече - хирургическата, а най-много тези, които се ползват от лекарите и сестрите в момента, коментира членът на Националния оперативен щаб.

За разлика от грипа, при симптомите на коронавируса водещи са болката в гърлото и дразнене в носоглътката, заяви Кантарджиев. Понякога заболяването е придружено от хрема и често от конюнктивит, в следващият етап започва кашлицата.

Тежкият симптом, при който се нуждаем от лекарска помощ, е затрудненото дишане. "Когато лигавиците станат сини и не ти достига въздухът, това означава болнично лечение", заяви шефът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Когато болен стигне до този стадий, той задължително трябва да се обади, за да бъде взет с линейка и откаран в болница.