Твърде вероятно е маймунската шарка рано или късно да влезе в България, каза за bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Става дума за „вносни случаи“ от Централна и Западна Африка, където това заболяване се среща спорадично.

Основният начин на разпространение е директен контакт с телесни течности или със съдържимото на тези пъпки от обрива, който е по тялото на заразения човек.

Може да се предаде и с бельо, кърпи и чаршафи, които са били в досег с този обрив, както и с пръски при кихане и кашляне, но на много близко разстояние.

„Случаите в Европа нарастват и се касае за един епидемичен взрив, който е с по-голям брой хора от досега засичаните. Иначе винаги е имало „внос“ на такива случаи, тъй като в Африка го има това заболяване, но то е самоограничаващо се“, обясни проф. Христова.

По думите ѝ то не протича тежко. Има обрив, който е от типа на вариолата, но състоянието на пациента не е тежко.

„Не само, че няма висок риск от смъртни случаи, но няма и опасност за голяма епидемия, тъй като трябва много близък контакт. Всъщност и една много малка част от контактните се заразяват“, поясни проф. Ива Христова.

Според проучване от 50 контактни само един се е заразил. Заразените основно са млади хора, тъй като по-възрастните са ваксинирани срещу вариола. Доказано е, че тази ваксина предпазва 85% и срещу маймунската шарка, допълни тя.

В края на 70-те години ваксинацията срещу едра шарка е преустановена.

„Сега вече тази ваксина не се поставя, защото рискът е много малък. Все пак това са единични случаи или на дошли от Африка, или на много тесен контакт с тях“, обясни директорът на НЦЗПБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!