Полетът с военния самолет „Спартан“ е преминал успешно и двете пострадали тежко жени при катастрофата край Лесово за настанени за лечение в „Пирогов“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. 

По думите му състоянието им е тежко, а травмите са животозастрашаващи. Той заяви, че е рано да се правят прогнози, в момента се прави всичко необходимо, за да бъдат спасени.

Рано тази сутрин бус се вряза челно в спрял на платното камион на пътя Лесово-Елхово. При инцидента загинаха трима души, а 16 бяха ранени. Хоспитализирани бяха 11 пострадали. Сред загиналите е шофьорът на буса, на място са починали още двама мъже.

„В такива моменти се усеща мобилизацията на всички български лекари, медицински сестри, санитари – като започнете от екипите на Центровете за спешна медицинска помощ на територията на две области в Българи. Мобилизирането на всички лекари, които не си бяха отишли от нощната смяна, организацията беше пълна и резултатът е налице“, уточни ресорният министър. 

46-годишната пациентка, която е била интубирана в Ямбол, е преминала през скенер на цялото тяло. Установени са травми в областта на гърдите и корема, контузия в областта на мозъка, счупване на таза и бедрото. Има и лицева травма – счупване на лицевия череп. 

Другата жена е на 51 г. Тя е с фрактури на таза, бедрото и ръката. При инцидента тя е получила мозъчно сътресение. Те ще бъдат настанени в реанимацията на болницата. В ямболската болница остават хоспитализирани 9 души. Проф. Ангелов заяви, че се срещнал с всеки един от тях и няма пряка опасност за живота им.

„Най-младата пациентка, на 18 г., е в реанимация, състоянието ѝ е стабилно, но остава под наблюдение в болницата в Ямбол. Тя е дъщеря на една от жените, които са тук“, уточни ресорният министър.

Той обяви, че Министерството на здравеопазването подготвя договор за 20 млн. лв. за закупуването на медицински хеликоптер с обучен персонал.