По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични автомобили. Проект на министерството на финансите, който социалните партньори одобриха, предвижда да отпаднат данъчните отстъпки за най-старите коли.

С 50% може да се увеличат данъците за собствениците на стари коли от догодина.

Причината – предвижда се отстъпки да има само за автомобили, отговарящи на екостандарт "ЕВРО" 4 – това са произведените след 2005 година. В момента дори и собствениците на по-стари коли ползват до 40% намаление в данъка, стига колата да не е мощна и да имат катализатор. Облекчението обаче ще отпадне.

В проекта на финансовото министерство няма оценка колко са собствениците, които ще бъдат засегнати от новите правила.

Посочено е единствено, че автомобилите над 20 години са ненадеждни и замърсяват повече. По данни на работодателите около 2,5 милиона от автомобилите у нас са на възраст над 10 години. А според синдиката "Подкрепа" натоварването ще е най-сериозно именно за собствениците на 15-годишни коли:

„Какво е увеличението за тях – 30%. Не приемаме твърдението, че е невъзможно да се каже има или няма катализатор колата, тъй като всяка година се минава годишен технически преглед”, заяви Ваня Григорова.

Окончателното решение за тежестта на екосертификата в данъците за моторни превозни средства ще решават общините.

Предварителните разчети на Столичната община сочат, че за автомобил от 94-та година със сравнително малка мощност без евростандарт данъкът ще се вдигне от 23 лева на 32 лева годишно.

„Говориме за едно увеличение, което като процент изглежда голямо, но в абсолютна стойност не говорим за голяма сума”, коментира Дончо Барбалов, зам.-кмет "Финанси" в Столична община.

Основният мотив за новите правила е борбата със замърсяването на въздуха.

И още за данъците догодина – собствениците на няколко имота, например в различни градове, трябва да знаят, че от 2019 г. ще могат да ползват 50% отстъпка за основно жилище само за един имот. За останалите налогът ще е в пълен размер.