Т.нар зелени трамвайни релси около столичния Руски паметник ще бъдат удължени до пл. „Македония” и в района ще се оформи линеен градски парк с велоалея и места за почивка, като това няма да доведе до премахване на паркоместата там. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във „Фейсбук”.

От думите й става ясно, че промяната в проекта идва след провала на процедурата за избор на изпълнител на ремонта на линията на трамвай №5 и най-рано през април ще има нов опит. Реконструкцията трябваше да се направи от „Джи Пи Груп”, но след започналото разследване за злоупотреби с европари фирмата обяви, че се отказва.

Така все още няма пълна яснота дали въобще ремонтът ще бъде направен и ако да – кога ще приключи. Трасето от Руски паметник до пл. „Македония” е в много лошо състояние с видими пропадания на релсовия път и паваж, който вече е проблематичен даже за използване като пешеходна зона.

Затова и кметът обещава на това място да се появят 467 дървета и 3720 кв.м зелени площи. Ще бъдат подобрени и пресичанията на трамвайното трасе от напречните улици.

„Запазването на броя на местата за паркиране е едно от основните ни изисквания, защото прилежащите зони са строени в началото на миналия век, повечето сградите нямат гаражи и хората, които живеят там, нямат места за паркиране”, подчертава Фандъкова.

Промените в проекта са дело на френското архитектурно бюро „Вилмот архитекти”, като подобни предложения имаше от граждански организации още преди почти две години и половина.