Ново развитие по политическите сблъсъци за ветото върху началото на  преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

От „Продължаваме промяната“ обвиниха лидерът на „Има такъв народ", че прави внушения, които не отговарят на истината.

Управляващата партия поиска от министъра на външните работи в оставка да предостави всички документи, свързани с еврочленството на Скопие.

В почивния ден една партия и едно министерство си размениха позиции в името на това да се стигне до най-желаната формулировка в дипломацията - консолидирана позиция на България. Темата на позицията в случая е отпадане или запазване на ветото върху старта на преговорите на Скопие с Брюксел.

Любопитното е, че партията е мандатоносителят „Продължаваме промяната“, а министерството е на външните работи от квотата на „Има такъв народ“. Министърът му е в оставка, тъй като Слави Трифонов преди седмица оттегли своите представители в правителството.

В становище до медиите „Продължаваме промяната“ пишат, че във вчерашното си изявление Трифонов е разпространил неверни твърдения за „важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония".

Снимка: btvnovinite.bg

„Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича „предложение на „Има Такъв Народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с МВнР. Също така, министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие", пишат от „Продължаваме промяната“.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на външните работи изпратиха позиция, че са  готови да внесат протокола още днес,  в неделя, ако има кой да го приеме в Народното събрание. И призоваха комисията по външна политика незабавно да ги покани на заседание, за да получи всички изискани документи.

„Целесъобразно би било Комисията по външната политика незабавно да свика това заседание, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация. Оптимално би било, ако още преди това Министерският съвет изрази своето становище по този важен за страната въпрос“, заявяват от МВнР.

Снимка: btvnovinite.bg

В изявлението си снощи лидерът на „Има такъв народ“ обвини премиера, че е предал националните интереси чрез т.нар. френско предложение.

„В този документ се говори за българско малцинство, а това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи. В така нареченото предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартират преговорите, а пък Европейският съюз и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще изпълни после ангажиментите към нас. После ще приеме българите в конституцията си, като държавотворен народ и после ще приеме решенията от Договора за добросъседство от 2017 година, после, а гаранция за това, че после това ще се случи, ще дадат Франция и Европейският съюз, тоест гаранция Франция“, заяви Слави Трифонов. 

В „Тази неделя“ по bTV председателят на Народното събрание в момента Мирослав Иванов, който пое поста след свалянето на Никола Минчев потвърди позицията на кабинета.

По думите му решение няма да бъде взето без гласуване в Народното събрание, като преди това ще бъде изслушан външният министър в ресорната комисия. Без зелена светлина от депутатите Кирил Петков няма да подпише сваляне на ветото.

Според Иванов, не спорът със Северна Македония, а финансов и материален интерес стоят зад решението на „Има такъв народ“ да напуснат управлението.

Още в петък bTV съобщи за т.нар. френско предложение. Документът е от две части и беше изпратен от постоянното представителство на България в Европейския съюз до парламентарната комисия по външни работи, но има поверителен характер.

До момента този документ е станал достояние на ограничен кръг политици и дипломати у нас и в югозападната ни съседка. Предстои и двете страни да го редактират, за да придобие характера на официален документ.