След окупацията на бившия Партиен дом от пет медицински сестри протестът в палатковия лагер пред Министерския съвет продължава.

Снощи те напуснаха залата в Народното събрание, където прекараха близо 30 часа в отстояване на исканията си.

В четвъртък следобед петте жени отказаха да напуснат след заседание на Здравната комисия.

Последва безпрецедентна ситуация, при която служители и началникът на Националната служба за охрана преговаряха с тях в продължение на часове, на моменти на перваза на сградата.

Блокадата приключи вчера вечерта, но не и протестът на медицинските сестри. 

Днес последва равносметка на случилото се.

Исканията за реформа в здравната система изправиха 5 жени на ръба.

След 29 часа блокада медицинските сестри напуснаха сградата на бившия партиен дом доброволно. А днес в ефира на bTV  заявиха, че не съжаляват за постъпката си.

Страхът от репресии е причината според тях протестът им да не е масово подкрепен.

От съсловните организации отрекоха за разделение между лекари и сестри. И още веднъж се разграничиха от действията на петте. А психологът Росен Йорданов видя нередности както в действията на охранителните служби, така и в поведението на сестрите.

"Станахме свидетели на институционална импотентност и накрая се получи една бутафорна перверзия. Ако хората си представят, че в Белия дом, Бундестага, във френския парламент, където и да е в белия свят това да се случи, аз мога да кажа на зрителите, че тези дами щяха да бъдат опаковани и изнесени буквално. Това е провокация“, смята той.

В следващите дни сестрите ще обмислят как да продължат протестните им действия.