Продължава отстраняването на аварията на газопровода България – Гърция. Засегнати са 200 метра от тръба на "Булгартрансгаз", по която се доставя синьо гориво от България за Гърция. Хората в района на инцидента, при Кулата, го определят като гръм, приличащ на земетресение. 

Няма пострадали хора, щетите са материални.

Основната версия, по която се работи, е, че материалът е бил остарял. Това съобщи изпълнителният директор на фирмата, която работи по трасето. Тръбата е полагана преди 30 години. Сега на нейно място слагат нова и ще се работи цяла нощ. Районът обаче, в който се случва това, е мочурище и именно изсушаването на терена ще е най-трудно, след което ще се мисли за възстановяване на подаването на газ.

През целия ден се работи за отстраняване на аварията. Към 17 ч. беше доставена и тръбата, която ще бъде положена под земята.

Около 8 ч. сутринта гръм оглася село Кулата.Черешовите масиви на Петрун Панчевски са на метри от мястото на инцидента.

„Първо се разтресе земята, силен тътнеж, все едно земетресение, бучене, затресе се земята и после се чу гърма, е така високо, 20- 30 метра огън нагоре. Аз мислех, че е земетресение, аз не мислех, че това може да се случи, викам такова големо земетресение, после то бучи, силно бучи“, разказа Петрун Панчевски от село Кулата.

През целия ден се работи за отстраняване на аварията.

„Огън не е имало, щетите са само материални, в момента започваме да възстановяваме, естествено, че има шум, защото е под голямо налягане и свистенето от изтичане на газа е предизвикало тоя шум“, обясни Павлин Иванов.

Газта е спряна автоматично.

„След като е получено изтичане на газ, явно е имало опасност, но за радост не се е стигнало до човешки наранявания“, каза Георги Пармаков, директор на РДПБЗН-Благоевград.

Според фирмата няма място за съмнение в човешка грешка.

„Като направим техническата експертиза, ще видим дали точно в този участък тръбата е стара или дали причината каква е“, допълни Павлин Иванов.

Екологични щети не са нанесени, заяви екоминистърът, който дойде на място.

„За мен е важно екологичните щети и да няма умрели да ви кажа, да няма хора, които да са пострадали, всичко, тръба ще сменим, заварка ще направим, водата ще източат, кратера ще го напълнят пак с вода, ще окосим тука тревата, ще поникне нова, всичко ще е наред“, заяви министър Емил Димитров.

Ползвателите на газ ще бъдат уведомени кога подаването ще бъде възстановено.

Премиерът Бойко Борисов коментира аварията, като предположи, че тръбите вероятно са стари. Каква е причината за инцидента, тепърва ще се установява.