Авария е прекъснало газопровод на „Булграртрансгаз“ в района на Кулата. По тръбата се подава синьо гориво от България за Гърция.

Малко след 8:00 ч. хората в околните села чули гръм. Кметът на село Кулата подал сигнал за експлозията и отишъл на място. Взривът е бил на около 2 км от селото. 

„Точно в 8:02 ч. рязко се е случило спадане на налягането в системата, което са го отчели дежурните и веднага са реагирали. Системата за аварийно затваряне навсякъде е задействала. Газът е спряна в този отсек“, разказа Павлин Иванов от „Булгартрансгаз“.

„Половин час по-късно бяхме на место и видяхме, че имаме производствена авария - 10 метра, при което започнахме нейното възстановяване“, допълни Иванов.

По неговите думи щетите са само материални и не можем да говорим за „гръм“, защото не е имало взрив, „имало е шум, защото свистенето от газа е силно“ и се чува надалеч.

Снимка: Ирина Жерева

Иванов отказа да коментира причините за аварията, преди да е направена техническа експертиза.

Работи се усилено за отстраняване на аварията и възстановяването на подаването на газ за Гърция, но от фирмата не искат да се ангажират с определени срокове.