Преносен газопровод на "Булгартрансгаз" между България и Гърция е гръмнал в района на Кулата, съобщава кореспондентът на bTV в региона. 

Всички институции са на място. 

По информация на  bTV около 300 метра от трасето е засегнато. От министерството на енергетиката съобщиха за медията, че е "гръмнала основната тръба, по която се доставя газ от България за Гърция".

Снимка: Ирина Жерева

"Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция", съобщиха малко по-късно от "Булгартрансгаз".

Газопроводът има защитна система, която при засичане на теч, го блокира.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков научи за инцидента, докато е в София и тръгва за мястото на аварията.

Малко след 8:00 ч. хората в село Кулата чули гръм. Кметът на селото подал сигнал за експлозията и отишъл на място. Взривът е бил на около 2 км от селото. 

Районът е блокиран от полиция.

Премиерът Бойко Борисов коментира аварията по време на брифинг на Коалиционния съвет, разкривайки, че се разследват две версии за причините за инцидента. По негово лично мнение, основано на опита му като пожарникар е, че е възможно причината да е в старите тръби

Министър-председателят каза, че се очаква подаването на газ да бъде възстановено до края на деня.