Националната статистика обяви, че временно спира достъпа до сайта за електронно преброяване, а по-рано днес стана ясно, че е имало опити и за хакерски атаки от Швеция и Китай в първия ден на кампанията.

От НСИ обаче уверяват, че теч на данни няма.

Преброяването днес се оказа задача с повишена трудност за много семейства.

Снимка: bTV

Около 40 минути отнема на младата майка Диана Ковачева да се регистрира и попълни данните на семейството си в електронната система. На финала обаче сайтът дава грешка. Проблемът - системата не разчита ЕГН-то на 2-годишната ѝ дъщеря. Така 4 часа по-късно тя продължава с опитите да я регистрира.

Снимка: bTV

"Постоянно ме връща към изначалните данни за нейното ЕГН. Там просто ми дава грешка, тоест отчита го като непопълнено поле. Аз не мога да коригирам по никакъв начин това ЕГН", казва Диана.

След няколко опита да се свърже със статистическия институт, часове по-късно я уверяват, че проблемът вече е отстранен. Заедно с нашия екип прави нов опит да преброи дъщеря си, който обаче отново е неуспешен.

От Статистическия институт обясниха за bTV, че грешки с верификацията на ЕГН-та в действителност има заради натовареността на сървъра. Освен това още с пускането си системата е била обект на две хакерски атаки от адреси в Швеция и Китай.

От Института уточниха, че няма опасност за личните данни на хората, а близо 5 часа по-късно Диана най-накрая успява да преброи дъщеря си.