Свършва метадонът, с който се лекуват 3 хиляди наркозависими. Причината - изтекъл е договорът на фирмата доставчик.

Когато започва да взима хероин, Георги Александров все още не вярва, че е наркозависим. Една нощ не успява да заспи без наркотика.

Снимка: bTV

„Има едно нещо за теб и то е хероинът. Продължих с употребата, без да си мисля, че съм толкова зависим или зле като другите. Винаги имах пример, който ми показваше, че нещата могат да са по-зле”, разказва Георги.

След 15 години на хероин започва пътя обратно и стига до метаднова терапия. От 7 години е чист. И е един от над 3000 души, които се лекуват по тази програма у нас. Но от февруари няма кой да осигури метадон. Тогава е изтекъл договорът между доставчика и здравното министерство. Засега нова фирма не е избрана.

Снимка: bTV


Обявена е нова спешна обществена поръчка. Лекари се опасяват, че спирането на метадона може да доведе до сериозна криза.

„Ако пациентът има сърдечно заболяване и е на метадон, ако спре метадонът, ще се активира сърдечното заболяване”, обяснява специалист.

Снимка: bTV


Според експерти, рязкото спиране на метадона може дори да тласне обратно към хероина - период, към който никой от бившите зависими не иска да се връща.

Снимка: bTV

„Представете си това ужасно чувство - най-ужасното през живота ви. Умножете го по хиляда и ще се доближите лекичко до това, което изпитва един абстинентен човек”, каза д-р Кемал Мутишев, психиатър - "Национален център по наркомании".

Има метадон до края на следващия месец, обясниха от здравното министерство. Ползват се остатъчни количества от досегашния доставчик.