И лекарите, и пациентите приветстват идеята за безплатни ваксини за пенсионерите. В 14 ДКЦ в София срещаме Йордан Атанасов, който е на 70 години и му се полага ваксина.

„Няма стрнаични ефекти. Не се чувствам неудобно след ваксинирането и не съм боледувал”, казва той.

Ваксинирал се е и преди. Ще го направи и тази година: „Те не са чак много скъпи, но това ще ги направи по-достъпни. Но това трябва да се оповести ясно”.

Отпуснатите бройки обаче няма да стигнат за всички хора, казват лекари.

„Задаваме въпроса: Билетчета ли ще търкат пенсионерите? Томбола ли ще правим? Или ще награждаваме съвестните? На какъв принцип ще бъде?!”, пита д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар.

Друг фактор освен възрастта не е посочен нито в програмата, нито в наредбата за имунизациите. Указания за реда на отпускането на ваксините се подготвят съвместно със Здравната каса, казват от здравното министерство.

Оттам допълват, че опитът през миналите години показва, че се ваксинират малко над 2% от рисковите групи и притесненията са неоснователни.

Общопрактикуващият лекар д-р Георги Киряков е съгласен и с лекарския съюз, и с институциите. С това, че ваксините става безплатни обаче, очаква обхватът им да се увеличи: „На 1 октомври всяка година избухва някаква епидемия. Затова е хубаво ваксината да почне до 10 септември”.

Ваксини при личните лекари обаче и до днес няма. От Здравната каса все още преговарят за цената им. А от ресорното министерство твърдят, че ваксините не закъсняват – според проекта на указанието за реда на отпускане срокът за поставянето им е от 1 октомври до 31 декември.