В деня на светеца Иван Рилски празнуват лекарите. Президентът отличи с почетен знак редица изтъкнати неонатолози и педиатри за заслугите им към детското здравеопазване и дарителската инициатива „Българската Коледа“.
 
Проф. Боряна Слънчева над 40 години работи в неонатологията на „Майчин дом“.

Снимка: bTV

„Като студентка имах упражнения по неонатология видях малко бебе изглеждаше немощно много драматично беше и поисках с това да се занимавам“, каза проф. Слънчева.

Средно на година през отделението в „Майчин дом“ минават близо 800 преждевременно родени деца.

Снимка: bTV

"Много е трудна професията, много неща се искат. Много адреналин се изръсва за кратко време, но никога не съм съжалявала и ако отново трябва да избирам, това ще избера“, казва проф. Слънчева.

С голяма част от децата стават приятели, защото състоянието им продължава да се следи и след като напуснат отделението.

Снимка: bTV
В момента реален шанс за добро развитие имат децата над 25-та гестационна седмица и над 700 грама, разказва проф. Слънчева. Тя помни най- малкият си пациент.

"Най- малкото дете, което сме отгледали, е един Калоян, мисля, че се казваше - 450 грама сега децата, които са 800-900 грама не представляват за нас критичен проблем. Ние сме свикнали - знаем какво да правим с тях и се справяме", казва неонатологът.

Снимка: bTV

Професор Слънчева е сред медиците, отличени с почетен знак на президента.

"В  ръцете ви е бъдещето на българската нация - давате частица от себе си на вашите малки пациенти. Искам да ви благодаря за дългогодишната отдаденост“, заяви държавният глава Румен Радев.

Професор Слънчева определя най-голямата награда за работата си така: Детската усмивка, защото животът започва от там.