Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович беше привикан на спешна среща в МВнР. Повод е изявления срещу страната ни на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност.

Според българските дипломати изявленията му представляват „ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите“. 

В телевизионно интервю Симеунович многократно нарича българите с редица обидни епитети, а точният му цитат е: „Българите са известни със зверствата, които извършват навсякъде, където стъпят. (…) Имали са даже специален взвод изнасилвачи. В семейството на прабаба ми има случай, в който те извадили нероденото дете от корема на майка му и, заедно с другите ѝ четири деца, ги изгорили живи. Убивали са свещеници и учители, за да налагат българската култура“. 

Разказът му е за т.нар. Топлишко въстание от 1917 г. Организирано е в тила на българските сили от офицери, верни на сръбското разузнаване. Потушено е от български (в т.ч. отряди на ВМОРО) и австро-унгарски сили, но и бунтовниците, и изправилите се срещу тях войски действат с голямо ожесточение – с много жертви и изгорени както сръбски, така и български села.

В същото интервю Симеунович развива и тезата за неизбежен сблъсък с албанците, зад които стоели великите сили. Интервюто е било дадено пред крайнодесния сръбски портал ИН4С, чиято редакция е в Черна гора.

От МВнР е било изтъкнато, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. 

„Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции“, пишат от МВнР.