Председателят на НС на Македонската информационна агенция (МИА) Зоран Иванов не само разпали още повече искрите между София и Скопие, но и предизвика остра полемика за езика на омразата. Негово изказване му коства поста. 

На 17 ноември във „Фейсбук“ Иванов написа, че българският външен министър Екатерина Захариева и бившата гръцка нейна колежка Дора Бакояни (б.р. не успява да постигне споразумение през 2008 г. в спора за името на Македония) са „фригидни кучки“, с което взриви социалната мрежа. 

Въпреки обвиненията срещу България, че е попречила на Северна Македония в преговорите за присъединяване към Европейския съюз, повечето реакции са негативни и не подкрепят тезата му. Коментарите са, че подобен език е недопустим, вулгарен и сексистки. 

Иванов опита да се оправдае, че думите „кучка“ и „фригидна“ не са обидни квалификации. Въпреки това македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи тази нощ са поискали отстраняването му. 

Последва реакция и от българска страна. Екатерина Захариева обяви в телевизионно интервю, че този език е недопустим.

Тя допълни, че това поредният пример за антибългарската кампания, която тече от години в Северна Македония

„Това е обида към всички жени, недопустим сексизъм“, каза първият дипломат на България. 

Захариева допълни, че нито един български политик, анализатор или журналист не си е позволявал обидни квалификации към македонците.