Първият редовен полет от Лондон до София ще излети привечер от летище „Хийтроу“, след като въздушните връзки между България и Великобритания бяха възобновени, съобщиха от Министерството на външните работи. 

50 от общо 180-те места в самолета са запазени за бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон, посочват от МВнР. 

По информация на националния превозвач „България Ер“ те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени. 

В същото време в полунощ влезе в сила новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов, според която лицата, пристигащи у нас от Обединено кралство, се поставят под 10-дневна карантина. 

На идващите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19.

Стотици българи продължават да са в капана на кризата и да не могат да напуснат с ферибот Кралството. Въпреки че границата между Великобритания и Франция беше отворена, пропускателният режим е изключително затруднен от изискването за наличие на отрицателен PCR или антигенен тест.

Снимка: btvnovinite.bg

Петър Костадинов е на границата вече 4 ден. В колата с него са 9 месечното му дете и съпругата му: "В района на Доувър има 9 лаборатории, които могат да извършват тестове. Очаква се  с помощта на военните да бъдат организирани временни пунктове за вземане на проби".

Снимка: btvnovinite.bg

Консулът ни в Лондон е посетил летище Менстън в Кент, където се намират част от българските шофьори на товарни автомобили. Пистата на летището в момента е превърната в огромен паркинг с дължина почти 5 км, където пътуващите чакат да бъдат изследвани за COVID-19.

Консулът ни е разговарял със сънародниците ни на място, като ги е снабдил с храна и вода. А те са споделили, че все още не са им направени тестове. Британските власти са уверили нашите, че тестването ще продължи и през нощта.

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи десетки българи, живеещи и работещи на Острова, изявиха желание да окажат съдействие на бедстващите шофьори и граждани, а някои от тях се отправиха с продукти от първа необходимост към района. Транспортна фирма от България организира чартърен полет, за да прибере 54 свои шофьори от мястото на кризата, за да бъдат със семействата си за коледните празници.

Надежди за Коледно чудо се възлагат на британското правителство и по темата за сделка след Брекзит. От снощи знаците, подавани от от Лондон и Брюксел, показват, че днес може да бъде обявено постигането на споразумение.

Появи се информация, че то е с обем от 2000 страници и надеждите са, че случващото се от последните дни на границите на Острова със Съюза - няма да се повтори след 31 декември.