България премахна забраната за полети до и от Великобритания.

Въпреки това обаче десетки българи остават сред хилядите блокирани на Острова заради ограниченията за пътуване, наложени във връзка с новия щам на коронавируса.

Километричните опашки и транспортният хаос доведоха до сблъсъци през нощта между шофьори и полиция.

Един човек е бил задържан.

В същото време правителството реши да възобнови въздушната връзка с Великобритания.

Въпреки че след полунощ границата между Франция и Великобритания беше отворена, напрежението и протестите, които доведоха и до арест, продължават. Това се случва заради изискването всички преминаващи да разполагат с отрицателен PCR или антигенен тест. В помощ на медиците са изпратени военни, които да подпомогнат тестването. На опашката има близо 5000 камиона.

В българското посолство има регистрирани над 40 случая на бедстващи българи, намиращи се в тежко хуманитарно положение.

Създадена е организация намиращите се в най-тежко положение наши сънародници да бъдат транспортирани приоритетно с първия редовен полет, който е планиран за утре от Лондон.

Създалата се ситуация с бедстващи българи отприщи вълна от съпричастност и десетки сънародници, които живеят и работят на Острова се обединиха, за да подпомогнат на  българите, които имат проблеми заради кризата.

Безпрецедентната ситуация, породена от коронавируса, се приема като генерална репетиция за хаоса, който се очаква по границите на Обединеното кралство и с европейските граждани живеещи там, ако не се стигне до сделка между Великобритания и Европейския съюз след брекзит.