Сливенският съд даде най-тежкото наказание на 21 годишният Мартин Трифонов за убийство по особено жесток начин, опит за изнасилване и блудство.

Мартин влезе в съдебната зала в инвалидна количка. Той беше прострелян в крака при залавянето му на 16 август миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестите след престъплението доведоха до законова поправка, която елиминира възможността той да получи намалена присъда заради самопризнанията.

Доживотната присъда бе посрещната с аплодисменти.

Два часа и две заседания бяха необходими на съда в Сливен, за да приеме искането на прокуратурата за най-тежкото наказание –доживотен затвор без право на замяна.

Мотивите на съда са изключителната жестокост и мъчителния начин, по който Мартин е убил момиченцето, както и факта, че той вече е осъждан за изнасилване.

Решението на съда беше посрещнато с аплодисменти от близките на детето, които присъстваха в съдебната зала.

На инвалидна количка заради простреляния при залавянето крак, Мартин Трифонов влезе в съдебната зала. Обграден от десетки полицаи, той не вдигна глава и не погледна близките на детето.

Отхвърли правото си на последна дума и прие присъдата с мълчание. Служебният му защитник също бе отделен от журналистите с полицейски кордон.

Снимка: btvnovinite.bg

Присъдата коментира единствено адвоката на почерненото семейство.

"Ще разберат тези, които са решили да правят подобно нещо – няма  да се разминат, както се размина този в Русе и в Горна Оряховица, които получиха по 30 години. А тук, максималната присъда е по нашето ново законодателство, което беше променено благодарение на близките", коментира адвокатът Сиво Сивов.

В дома на 6-годишното момиченце спомените са навсякъде. Откакто я няма, баба й записва всичко в дневник.

Бабата Милка Георгиева споделя, че нейното присъствие и нейният дух са направили една победа в нейна чест.

В Сотиря също са доволни от присъдата. Съдът прие и гражданските искове на близките в размер на 600 000 лева.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.