Българският патрулен кораб "Обзор" се завърна в базата си в граничната база в Созопол. Близо два месеца екипажът участва в операция "Посейдон" на Фронтекс за охрана в Егейско море.

Това е вторият ни граничен кораб на мисия тази година в района на остров Лесбос, където продължават да пристигат хиляди мигранти.

Основната задача на българския кораб е да охранява и патрулира на границата между териториалните води на Турция и Гърция, но и да открива и спасява нелегални мигранти.

За близо четири месеца участие в операция "Посейдон" тази година са спасени над 1500 бежанци. Миналата година само за 45 дни те са били 7500.    

"Обзор" е корабът, спасил най-много мигранти по време на тежката и отговорна мисия в Егейско море. Целият екипаж от 28 души участва наравно в спасителните операции на две смени.

"Като се открие лодка, времето за реакция е малко, защото лодките са гумени, винаги са претоварени, хората са наблъскани един върху друг", разказа Александър Бонев – капитан на гранично-полицейски кораб "Обзор".

При капацитет 15 души, е имало лодки и с 85. Една трета са деца.

Снимка: bTV

"Бебетата са на под един месец. Намирали сме деца в чанти, в сакове. В такъв случай те се качват на борда, оказва им се помощ, някои са замръзнали, завиват се с одеала", допълни Александър Бонев.

"Имаше и някои трудноподвижни хора, които трудно се качват на борда... Гледаме някой да не падне зад борда, поне да останат хората на лодката", разказа щурманът Станислав Дечев.

Снимка: bTV

"От адреналина, от продължителността на миграцията им, техните нерви ескалират, започват да тъпчат децата", допълни помощник капитанът Радослав Иванов.

Така се стига до смъртта на 10-годишното момче през ноември, стъпкано в една от лодките от изпаднали в паника мигранти. За щастие, друг подобен случай няма.

"Гледат като заплаха в началото, докато не видят действията, които предприемаме и не осъществим контакт с поне един от тях да им обясним с каква цел сме при тях... Всичко го правим за тяхно добро", обясни Радослав Иванов.

Снимка: bTV

След като и на Коледа спасява две лодки, пълни с хора, търсещи по-добър живот, за новогодишните празници екипажът ще е с най-близките си.

Участието на български екипажи в операции на Фронтекс за охрана на европейските граници ще продължи и догодина.

Снимка: bTV