Приемната майка, на която прокуратурата повдигна три обвинения за насилие над повереното й дете, е била проверявана редовно от социалните.

Те обаче не са установили нарушения, докато учителите на детето не сигнализирали.

Юни 2021 година.10-годишното дете се появява на училище със синини. Учителите подават сигнал. То живее при приемната си майка в село Бъркачево от 4 години.

„Благодарение на това, че ръководството на училището е подало сигнал, колегите още същия ден са извели детето и са го настанили в институция за социална грижа”, каза Мария Търнавска, директор на регионална дирекция социално подпомагане – Враца.

Съдебен лекар потвърждава, че има следи от насилие. Обвиняемата отрича да е удряла детето.

„Това не е се случило в моята къща, в моя дом не е ставало. Може да съм му удряла едно шамарче, ма това нищо повече, нищо повече, с ножове, с точилки, с казми, с вили”, казва обвиняемата.

От асоциацията на приемните родили питат как четири години не са установени нарушения в това семейство? Според тях отговорността е и на приемния родител, и на социалните работници.

“Минимум по един път в месеца трябва да бъдат посещавани от социален работник на приемното семейство и социален работник на детето. Аз мога смело да кажа, че това не е единствения случай. Не мисля, че това ще е и последният случай, ако не бъдат предприети мерки”, коментира Вера Колешева, специалист обучител, национална асоциация за приемна грижа.

Агенцията за социално подпомагане не поддържа статистика колко приемни родители са престанали да бъдат такива заради установени нарушения.

Но друга статистика на Агенцията показва, че с всяка година броят на децата в приемни семейства намалява. Приемната родителка с три обвинения за тормоз, малтретиране и заплаха за убийство е заличена от списъка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!