Природният газ може да поскъпне с повече от прогнозираните малко над 14% от януари. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Булгаргаз" предлага цената на синьото гориво да стане малко над 117 лева за мегаватчас от януари. Изпълнителният директор на дружеството обаче днес посочи, че увеличението на природния газ от догодина може да е още по-значително. 

Причината са промените в цените на европейските пазари.

Заявлението за скок на цените от 14 на сто е внесено още на 10 декември, но след тази дата цените на природния газ на европейските газови пазари и на петролните продукти продължават да вървят нагоре, обясни директорът на обществения доставчик „Булгаргаз“. Затова той не изключи и по-голямо поскъпване.

Въпреки това от дружеството успокоиха: „Цената на природния газ, която „Булгаргаз“ предлага на пазара е 35% по-ниска от действащите цени от европейските пазари“, заяви изп. директор Николай Павлов.

От КЕВР също допуснаха, че предложеното увеличение от 14 на сто ще претърпи промяна в посока нагоре. Обявиха, че очакват актуализирана цена на природния газ въз основа на всички сделки, които са извършени през декември на големите европейски газови пазари.

„Би следвало да очакваме немалко повишение на цената на природния газ от първи януари“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

От „Булгаргаз“ обявиха още, че дружеството е сезирало ДАНС заради за изтекла информация по клаузи от договора с азерския доставчик на газ.

„Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи. Това би могло да доведе до негативни последици за „Булгаргаз“, извадени са факти, неотговарящи на истината, биха могли да се тълкуват превратно и се създава напрежение между двете компании“, заяви Павлов.

Към момента "Булгаргаз" нямат отговор от ДАНС. Окончателното решение за цената на газа на регулатора предстои.