bTV ви връща назад във времето – към втория ден на втората визита у нас на крал Чарлз III, тогава все още принц на Уелс. Мястото е Варна.

На 14 март Чарлз посещава дома за безпризорни деца „Гаврош“, за да се запознае с работата в сиропиталището, както и да проследи развитието на децата.

„При нас имаме предимно деца без родители. По тази причина дойде и принц Чарлз. За това се говори малко в България, но той е посветил неговата благотворителна дейност на защита на най-бедните деца по света“, казва доц. Пенка Стоянова, която в онези години е била директор на дома за изоставени деца.

800 полицаи, 12 снайперисти и пълна блокада на централната част на града – това са мерките за сигурност, които са съпровождали визитата на Чарлз III във Варна. 20 дни преди неговата поява дом „Гаврош“ е посетен от органите на реда, както и от представители на британското посолство.

„В деня на неговото пристигане изведнъж се опънаха едни платна, които образуваха тунел. Нямаше никаква видимост от съседните блокове. Това беше направено за негова безопасност“, разказва още доц. Пенка Стоянова.

Всички служители в сиропиталището били помолени да не използват парфюми и дезодоранти, както и лакове с остра миризма. Казали им, че принцът на Уелс има непоносимост към твърде остри аромати. Било забранено също така да се докосват до него.